Nieuws

Op citytrip door Rotterdam

Geplaatst op: 17 jun 2021

Beeld: Florian Braakman

Beeld: Florian Braakman

Wandelen en fietsen door díe gebieden in Rotterdam, waar het nu gebeurt. Grote en kleine verhalen opdiepen. Daken bezoeken, genieten van de view en nieuwe perspectieven op de stad ontdekken. De Rotterdam Architectuur Maand neemt je mee op reis!

Beeld: Florian Braakman

Het afgelopen jaar werd wandelen volkssport nummer één, gevolgd door fietsen. Ook in Rotterdam werd er volop gebruik gemaakt van de kades, de parken en paden. Veel Rotterdammers bekeken hun stad met andere ogen. Bij gebrek aan citytrips naar andere steden, speelden ze thuis de toerist. Dat is iets wat de Dag van de Architectuur al jaren aanmoedigt, door tours en rondleidingen te organiseren naar bijzondere architectuurprojecten. En ook de Rotterdamse Dakendagen stimuleert mensen tot een andere kijk op de stad, namelijk van bovenaf.

Vorig jaar werd vanwege corona de Rotterdam Architectuur Maand geschrapt, en konden deze evenementen niet doorgaan. Dit jaar gaan ze, hetzij in aangepaste vorm, wél door. En dat is maar goed ook, want de betrokkenheid bij de eigen stad en het snakken naar inspiratie is groter dan ooit tevoren. Of, zoals Léon van Geest, directeur van de Rotterdamse Dakendagen, het zegt: ‘Door al dat gewandel werd het dit jaar wel wat druk op de paden en langs de kades. Er is grote behoefte aan nieuwe routes en onontdekte plekken, waar het niet druk is. De Rotterdamse Dakendagen laat zien waar die extra ruimte zit: op het dak!’

De komende weekenden is er voor een citytrip in eigen land geen betere bestemming denkbaar dan Rotterdam. Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand geeft de stad haar meest interessante geheimen prijs. Van Central District en Maritiem District, waar de hoogbouw verrijst waar je bij staat, tot spannende transformatielocaties zoals ZoHo en Hart van Zuid. Maar er zijn ook excursies naar de wat verder gelegen plekken, zoals IJsselmonde, Heijplaat en Hoogvliet. Plekken met een interessante geschiedenis en veel kansen voor de toekomst. Er staan tal van enthousiaste gidsen klaar, om je mee te nemen in het verhaal van de stad Rotterdam. Maar je kunt ook op eigen houtje op pad.

De uithoeken van de stad

‘Zelf verheug ik me erg op de excursie door IJsselmonde,’ zegt Rutger van der Graaf van Urban Guides, die deze maand vijftien tours door de stad organiseert. ‘IJsselmonde staat niet bekend om zijn highlights. Het is een wat onbekende, onbeminde plek, maar toch heel interessant met zijn historische kern, dijkenstructuur en woonbuurten, die vanuit een antroposofische overtuiging zijn opgezet. Het heeft een enorme gelaagdheid, die we laten zien aan de hand van plekken waar zelfs veel Rotterdammers nooit zijn geweest, met verhalen die alleen de insiders kennen. We fantaseren natuurlijk ook over de toekomst, als de wijk straks grenst aan Feyenoord City.’

Ook organiseert UrbanGuides elf RAP-tours: tours langs projecten in de afgelopen tien jaar werden ingezonden, genomineerd of zelfs winnaar werden van de Rotterdam Architectuurprijs. ‘We bezoeken pareltjes als de Fenixloods op Katendrecht en het getransformeerde Central Post, maar we gaan ook wat verder de stad uit. Naar Tuindorp Heijplaat, bijvoorbeeld, waar we de RDM-werf bezoeken, de getransformeerde onderzeebootloods en het nieuwbouwproject Het Verborgen Geheim. Of naar eco-wijk Leonidas in De Esch, waar een kleine community hun droomhuizen bouwde. Met deze tours laten we zien wat er de afgelopen tien jaar allemaal gebeurd is in Rotterdam.’

Beeld: Het Verborgen Geheim

Nieuwe routes verkennen

In het weekend van 19 en 20 juni staan tijdens de Dag van de Architectuur zes gebieden centraal: Central District, ZOHO, Maritiem District, Rijnhaven, Stadionpark en Hart van Zuid. Gebieden die volop in ontwikkeling zijn. Gebieden die veranderen waar je bij staat. In elk gebied zijn er presentaties: onder de titel ‘Door de ogen van’ vertellen betrokken experts hun verhaal over deze nieuwe ontwikkelingen. ‘Bij The Modernist van MVRDV staat bijvoorbeeld architect Mick van Gemert, die je alles zal vertellen over de inspiratiebronnen voor en het ontstaan van het ontwerp.,’ legt Pieter Kuster van OMI uit. ‘En ga je naar Hart van Zuid, dan tref je daar Hans Goverde van Kraaijvanger Architecten, die je meeneemt in het ontwerp voor Hart van Zuid. In de Rijnhaven kun je bij het Floating Office van Powerhouse Company één van de architecten horen vertellen over de innovaties die in dit project zijn toegepast. Maar het zijn niet alleen maar architecten, hoor. We hebben bijvoorbeeld ook ecoloog André de Baerdemaeker, die uitleg geeft over de kap van de platanen op het Delftseplein. En bij Buitenplaats Brienenoord op het Brienenoordeiland zijn het initiatiefnemer Maurice Specht en beeldend kunstenaar Lieven Poutsma, die je opwachten met hun verhaal.’

Deze stadsverhalen kun je op eigen houtje opduikelen, maar je kunt ook aansluiten bij een van de gidsentours van Urban Guides, om in twee uur tijd álles te weten te komen over de ontwikkelingen in het gebied van je keuze. Voor wie nog geen vakantieplannen heeft voor de zomer, heeft Pieter goed nieuws: ‘Deze routes blijven ook na de Dag van de Architectuur 2021 beschikbaar. Je kunt ze, met behulp van een QR code, gewoon zelf lopen of fietsen.’

Beeld: Florian Braakman

Dakenverhalen

De Rotterdam Architectuur Maand sluit af met activiteiten van de Rotterdamse Dakendagen. ‘De eerste drie weekends van juli kun je het dak op,’ zegt Léon van Geest. ‘Niet in grote getale, zoals je van eerdere edities van de Dakendagen gewend bent, maar een aantal daken is toegankelijk voor kleine groepjes. Even omhoog, genieten van het uitzicht, en weer terug.’ Maar de Rotterdamse Dakendagen zouden de Rotterdamse Dakendagen niet zijn, als er niets te leren viel. ‘Je kunt ook een van de Dakverhalen boeken. Dan ga je bijvoorbeeld de Dakakker of het dak van De Kroon op, en dan ontmoet je daar iemand van Dakdorpen, die vertelt hoe we het woningtekort en milieuproblematiek kunnen aanpakken door dorpen op daken te bouwen.’

Ook zijn er tijdens de Rotterdamse Dakendagen filmvertoningen op daken, in samenwerking met het AFFR, Roffa Mon Amour en de Pleinbioscoop. En kun je theatervoorstellingen op bijzondere daklocaties zien. ‘Vanaf het dak van de Bijenkorf kun je naar een voorstelling kijken die het Liedhuis opvoert in de B-tower. En op het dak van het hoge woongebouw aan de kruiskade zien we Bard in the yard, waarin theatermaker Wim Bouwes William Shakespeare speelt, die in quarantaine zit en een writer’s block krijgt.’

En zo geeft Rotterdam de komende maand nog veel meer geheimen prijs. Van verhalen over vroeger tot de nieuwste ontwikkelingen, heet van de naald en super innovatief. Want de inspiratie die ligt in Rotterdam op straat. En op het dak.

Beeld: Florian Braakman

Op een rijtje

19 en 20 juni: Dag van de Architectuur, met fiets- en wandelroutes langs zes gebieden in ontwikkeling. Individueel of met gids te bezoeken.

Hele maand juni: RAP-tours, langs projecten die de afgelopen tien jaar werden ingezonden of genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs.

26 en 27 juni: excursies naar IJsselmonde

1 t/m 18 juli: De Rotterdamse Dakendagen

Kijk voor het volledige programma op Programma – Rotterdam Architectuur Maand