Nieuws

De ondergrondse geheimen van Rotterdam

Geplaatst op: 16 mei 2018

Rotterdam staat bekend om de indrukwekkende skyline vol hoge gebouwen. Toch heeft al die hoogbouw een tegenpool: het ondergrondse Rotterdam. Vaak minstens zo indrukwekkend, alleen vrijwel onbekend bij Rotterdammers. Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand is er ook aandacht voor deze verborgen pareltjes in de stad. We zetten een aantal ondergrondse iconen voor je op een rij.

De atoomkelder van het postkantoor
Tot voor kort stond er tussen het stadhuis en het oude postkantoor een kunstwerk. Wat niet veel mensen weten, is dat zich daaronder een volledig uitgeruste atoomkelder bevond. Gebouwd in 1975, toen de dreiging van ‘het rode gevaar’ nog heel reëel leek. De toenmalige PTT bouwde dit soort kelders op diverse plekken in Nederland. Leuk detail: de kelder in Rotterdam is een kopie van degene die in geval van nood onze koninklijke familie moest veiligstellen.

Ondergrondse tramhalte op Zuid
Toen vanaf eind jaren zestig de metro naar Rotterdam Zuid reed, bleef er feitelijk nog maar één tramlijn over ‘op’ Zuid: Lijn 2. Deze werd tijdens de spits wel werd aangevuld met lijn 12. Bijzonder was dat er voor deze tramlijn een speciale tunnel werd gegraven die onder de Groene Hilledijk liep. Inclusief een eigen halte: Randweg. De opening van de tramhalte was in 1969. Bijna dertig jaar later, in 1996, werd deze tunnel weer afgesloten. Heel veilig was het niet, zo’n halte in een tunnel. Bovendien werd het tramnetwerk uitgebreid. Het doek viel dus voor misschien wel de meest boeiende tramhalte van het land. Hij bestaat overigens nog wel, inclusief graffiti uit de 80’s.

Kathedraal onder de Erasmusbrug
Het is een heel sierlijk bouwwerk, onze Erasmusbrug. En als je het brugdeel ziet opengaan, lijkt het alsof het wegdek vanzelf omhoog komt. Toch komen daar enorme krachten bij kijken, dit is echt iedere keer weer een hele prestatie. Dat het zo soepel gaat, komt door het gigantische contragewicht dat zich in een gigantische kelder ónder de brug bevindt: de basculekelder. In deze ondergrondse ‘kathedraal van techniek’ draait alles letterlijk om een gewicht van maar liefst 1050 ton.

TIP: Ga tijdens de Dag van de Architectuur mee met een tour door de basculekelder en hoor alle ins en outs over het functioneren van de Erasmusbrug.

De Tijdtrap onder de Markthal
Rotterdam is ontstaan bij een dam in de Rotte. Precies op de plek waar nu de Markthal staat, toch wel één van de meest moderne gebouwen van het land. Tijdens de bouw is er dan ook uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan, waarbij veel van onze geschiedenis boven water kwam. Met De Tijdtrap wordt die geschiedenis op een boeiende manier tot leven gewekt. Als je afdaalt naar de parkeergarage, daal je letterlijk af in de geschiedenis, verbeeld door alle archeologische vondsten.

TIP: Nieuwsgierig geworden naar die ondergrondse wereld? Je bent niet alleen, Parfum de BoemBoem is gefascineerd door wat zich onder het straatniveau afspeelt. Tijdens ‘Ondergronds Rotterdam’ maak je stadstochten door bekende en onbekende locaties. Daar volgen verhalen, dans, gedichten of muziek.