Nieuws

Little C wint vakjuryprijs en publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2021

Geplaatst op: 16 jun 2021

‘Een bizar goede verdichting’

Little C werd deze woensdagmiddag 16 juni bekroond met de juryprijs én de publieksprijs tijdens een feestelijke prijsuitreiking in de Kunsthal Rotterdam. De uitreiking was dit jaar ook via een livestream te volgen. Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Little C rekenen op grote waardering. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.

Uit de 49 inzendingen van dit jaar stelde de vakjury een selectie samen van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse architectuur in haar volle breedte laten zien. Daaruit wees zij de winnaar en twee eervolle vermeldingen aan. Het publiek kon stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Foto: Fred Ernst

Vakjuryprijs

Met groot genoegen reikte de jury de Rotterdam Architectuurprijs 2021 uit aan het team van Little C met opdrachtgever en bouwer ERA Contour & J.P. van Eesteren | TBI en ontwerpbureaus CULD en Inbo.

De meest verrassende bijdrage van Little C schuilt volgens de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die het project te bieden heeft. Met grond als een steeds schaarser wordend goed, is het ontwikkelen van nieuwe stedelijke inrichtingen met een hoge dichtheid van groot belang, benadrukt de jury. In plaats van de hoge torens die elders in de stad worden gerealiseerd, is hier gekozen voor een afwisselend weefsel met vijftien kleinere torens waarin naast woningen ook andere voorzieningen zoals cafés, kantoren en het Familiehuis Daniel den Hoed zijn ondergebracht. De jury heeft grote waardering voor de verblijfskwaliteit die is ontstaan.  De referentie naar de architectuur van New York levert een vorm van genre-architectuur op die hier erg goed werkt, vindt zij. De ruimte tussen de gebouwen voelt raak gedimensioneerd en wonderlijk beschut.

Eervolle vermeldingen

Daarnaast waren er twee eervolle vermeldingen. Een ging naar Het Epos, een basisschool naar ontwerp van SeARCH in opdracht van Stichting de Verre Bergen, en gebouwd door De Groot Vroomshoop. Het project laat zien dat op weg naar een circulaire economie niet alleen de architectuur maar ook de rol van de architect verandert, constateert de jury. Zij prijst de kracht van verbeelding die het mogelijk maakte een tijdelijk gebouw voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit, te realiseren.

De tweede eervolle vermelding was voor Maaspoints: Water Woud in opdracht van Van Oord – Marine Ingenuity, ontworpen door NEXT architects en H+N+S Landschapsarchitecten en gerealiseerd door Van Oord – Marine Ingenuity, Hakkers en De Boer & De Groot. De jury ziet een bijzonder paviljoen dat het perspectief op het Getijdenpark langs de Maas, ensceneert.  Bovenin biedt het een panoramisch uitzicht op stad en rivier, onderin is er de mogelijkheid om de wereld van waterflora en -fauna van dichtbij te ervaren. De jury ziet het paviljoen als een plek voor bezinning en contemplatie.

De vakjury van 2021 stond onder leiding van Oana Bogdan (Bogdan & Van Broeck) met verder Bert Dirrix (Diederendirrix), Femke Feenstra (Gortemaker Algra Feenstra), Tobias Verhoeven (Synchroon) en Nyasha Harper-Michon (RAU Architects)

Publieksprijs

Dit jaar werden ruim 6500 stemmen uitgebracht voor de publieksprijs en velen daarvan gingen gepaard met een motivatie. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen, Wonen en Energietransitie gebouwde omgeving) reikte de Publieksprijs uit aan het team van Little C, het project dat een ruime meerderheid van de stemmen ontving. Motivaties spraken van ‘een bizar goede verdichting’, ‘hoogbouw met een ziel’ en ‘een stukje New York in Rotterdam dat de bijnaam Manhattan aan de Maas alleen maar passender maakt.’

De tweede plaats van de publieksprijs was voor Tuin van Noord, ontworpen door WDJArchitecten, gerealiseerd door BAM Wonen, BIKbouw, in opdracht van Tuin van Noord B.V. / HD-Groep. Ook voor dit project kwamen veel inspirerende motivaties binnen, zoals : ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’  De derde plaats was voor Theater Zuidplein, in opdracht van de Gemeente Rotterdam, ontworpen door De Zwarte Hond in samenwerking met Studio RAP en BURO M2R en gebouwd door Hart van Zuid (Ballast Nedam en Heijmans). Veel stemmers hebben het gebouw al direct in hun hart gesloten. Een stemmer schrijft: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

Over de Rotterdam Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor Rotterdam, een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR. De prijs wordt gedragen door de architectuurnota Rotterdam Architectuurstad. Met ontwerpkracht bouwen aan Rotterdam. De Rotterdam Architectuurprijs is een stimulans voor de kwaliteit van de gebouwde stad en een moment om de architectuur in Rotterdam te vieren. Dit juryrapport is te verkrijgen bij AIR en online in te zien op www.rotterdamarchitectuurprijs.nl.

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van gemeente Rotterdam en wordt georganiseerd door AIR.

Fotografie: Frank Hanswijk