Nieuws

Ontdek de potentie van daken, verbeeld in een inspirerend boekwerk

Geplaatst op: 31 mei 2021

In moderne steden liggen kilometers aan ongebruikte platte daken te wachten op een nieuwe functie. De daken bieden de ruimte om de woonopgave, energietransitie, klimaatadaptatie en inclusiviteit in steden te realiseren. Als aanzet tot de realisatie hiervan stelde MVRDV in opdracht van Gemeente Rotterdam de Dakencatalogus samen. De Rotterdamse Dakendagen geeft het boek uit als aanvulling op al haar activiteiten om het gebruik van daken op de kaart te zetten als betekenisvolle ruimte voor de stad. De online lancering van het boek vindt plaats op 3 juni en vanaf dan is het online te koop.

18,5 KM2 aan ongebruikte platte daken in Rotterdam

In Rotterdam alleen al ligt 18,5 vierkante kilometer aan onbenut plat dak. Waarom heeft de stad nog maar een beperkt aantal daken ingericht, terwijl er een wereld te winnen is? De initiatiefnemers van de Dakencatalogus vinden dat dat aangepakt moet worden. In opdracht van Gemeente Rotterdam schreef MVRDV dit werk. Het boek wordt uitgegeven door Rotterdamse Dakendagen. De 148 pagina’s tellende Dakencatalogus belicht meer dan 130 mogelijkheden voor de invulling van daken. Van zzp-units en sportvelden tot een begraafplaats. Ook gaat het in op de toepasbaarheid van deze gebouwtypologieën en geeft het informatie over de constructieve vereisten die komen kijken bij het gebruik van daken. Het is een aanzet tot vervolgstappen om de mogelijkheden die erin worden beschreven werkelijkheid te maken.

Ontdek de potentie van daken

Op woensdag 3 juni 2021 wordt de Dakencatalogus feestelijk – online – gelanceerd vanuit parkeergarage Kruisplein. De plek die tevens de hoofdlocatie is van de Rotterdam Architectuur Maand die begin juni start en waar Rotterdamse Dakendagen onderdeel van uitmaakt. Tijdens de lancering zorgen Sanne van Manen (MVRDV), Paul van Roosmalen (Gemeente Rotterdam) en Léon van Geest (directeur Rotterdamse Dakendagen) voor een korte toelichting op hetboek. Vervolgens is er een interview met Winy Maas (medeoprichter van MVRDV), Mattijs van Ruijven (hoofd stedenbouwkundige Gemeente Rotterdam) en Léon van Geest over het hoe en waarom van dakgebruik.

Volg de livestream gratis en koop het boek op de website. Lees meer op de programma pagina.  Het programma start om 20:00 uur.

Aanloop naar Kennisdag op 4 juni met sprekers als Winy Maas

De lancering van de Dakencatalogus vindt plaats in aanloop naar de Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen op vrijdag 4 juni. Een driedelig – tevens online en volledig Engelstalig – verdiepingsprogramma over ‘de gelaagde en duurzame stad’. De dag bestaat uit de Rooftop Farmers Meet-up (i.s.m. DakAkker) waarbij dakboeren uit heel Europa met elkaar in gesprek gaan en kennis uitwisselen, interactieve Lunchworkshops met dakexperts en de TOP^ (i.s.m. AIR), een summit waarbij Rotterdamse en internationale experts, waaronder Winy Maas (MVRDV) met elkaar in gesprek gaan over vraagstukken met betrekking tot de gelaagde stad. Kijk voor meer informatie en tickets op www.rotterdamsedakendagen.nl/knowledgeday2021.

De Dakencatalogus is vanaf 4 juni online te koop. Het boek is volledig tweetalig (Engels-Nederlands) en tot en met 11 juni betaal je slechts €12,95 (incl. verzendkosten) voor jouw exemplaar. Daarna kost het boek €19,95.