Nieuws

5x spraakmakende oude gebouwen

Geplaatst op: 23 apr 2019

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand besteden we veel aandacht aan moderne en nieuwe gebouwen. Maar Rotterdam heeft ook genoeg bijzondere oude gebouwen die aandacht verdienen. Pareltjes met vaak interessante verhalen. We zetten ze op een rijtje van alleroudst naar oud.

Laurenskerk (ca. 1450)

Het oudste gebouw in het centrum van Rotterdam is de Laurenskerk. Tijdens het bombardement van 1940 was de kerk zwaar beschadigd, maar gelukkig daarna weer volledig gerestaureerd. Architect Wim Quist was verantwoordelijk voor vijf zwarte kubussen van natuursteen aangebouwd werden in 1981, waar de Rotterdamse meningen verdeeld over waren. Inmiddels zijn de kubussen niet meer weg te denken bij de Laurenskerk. Binnen in de kerk vind je nog de grafmonumenten van de drie zeehelden Witte de With, Egbert de Kortenaer en Jan van Brakel. Dus voor een leuk uitje is het zeker een aanrader om de kerk te bekijken. En natuurlijk de toren te beklimmen voor een adembenemend uitzicht!

Pilgrim’s Father Church (ca. 1500)

De oude – of Pelgrimsvaderskerk ofwel Pilgrim Fathers Church in Delfshaven heeft misschien wel het meest bijzondere verhaal. De Pilgrim Fathers worden gezien als ‘founding fathers’ van het huidige Amerika. In 1620 vertrokken ze uit Delfshaven voor hun reis naar Amerika, waardoor de kerk wereldberoemd werd.

Voormalig stadhuis Delfshaven (1580)

Als je dan toch in Delfshaven rondloopt, is het een goed idee om een biertje te drinken bij stadsbrouwerij De Pelgrim. Het pand is het voormalige stadhuis van Delfshaven en scoort daardoor een plekje op deze lijst. Het rijksmonument behoort tot één van de oudste gebouwen van Rotterdam. Nog een weetje: Delfshaven was rond de bouw van het voormalige raadhuis geen  aparte stad, maar een stadsdeel van Delft. Het gebouw was dan ook de woning van de rentmeester en geen vergaderplaats. Pas toen Delfshaven een zelfstandige gemeente werd, fungeerde het pand als stadhuis.

Schielandhuis (ca. 1665)

Het Schielandshuis is gebouwd toen de Coolsingel nog water was en de skyline van Rotterdam gedomineerd  werd door de Laurenskerk. In die tijd was het al een markant gebouw en werd het gebruikt door rijke polderbestuurders. Het Schielandhuis kreeg al gauw de uitstraling van een stadspaleis, waar zelfs gasten als Napoleon en de tsaar van Rusland kwamen. Uiteindelijk verloor het luxe huis zijn functie en kocht de gemeente Rotterdam in 1840 het pand. Kunstverzamelaar F.J.O Boymans wilde zijn kunst nalaten aan de stad en het Schielandhuis veranderde in Museum Boymans. Daarna kreeg het pand het zwaar te verduren, maar overleefde wonderbaarlijk genoeg een grote brand in de 19e eeuw èn het bombardement. Tegenwoordig wordt het rijksmonument gebruikt door Rotterdam Partners, Tourist Information en het Historisch Museum Rotterdam. Kortom,  een prachtig pand met een rijke geschiedenis.

Haringvliet Rotterdam (1700-1725)

Rond 1700 lieten rijke Rotterdammers grote koopmanshuizen bouwen aan de Haringvliet, waar onder andere de bekende admiraal Witte de With gewoond heeft. Tegenwoordig vinden we elf rijksmonumenten aan de Noordzijde; de enige gebouwen in dit gebied die na het bombardement nog overeind stonden. De koopmanshuizen uit deze tijd hebben een kenmerkende indeling. Zo is de bedrijfsruimte op de begane grond, zijn de woonetages boven en ontbreken er kelders en souterrains. Omdat de bedrijfsruimte beneden is, heeft het koopmanshuis aan de straatzijde meestal twee ingangen.