Nieuws

Lancering van Architectuur in Nederland Jaarboek 2020 / 2021

Geplaatst op: 20 mei 2021

AIR en nai010 uitgevers presenteren de lancering van Architectuur in Nederland Jaarboek 2020 / 2021 op 26 mei 2021. Architectuur in Nederland is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. De boeklancering vindt dit jaar wederom plaats in thuishaven Rotterdam, architectuurstad van Nederland.

Het Jaarboek vormt het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst. De driekoppige redactie selecteert bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden. De redactie gebruikte de ervaringen van het afgelopen – uitzonderlijke – jaar om de nieuwe oogst van gebouwen kritisch te bezien. Welke vorm van stedelijkheid en publiek leven moet de architectuur in de toekomst mogelijk (blijven) maken? Bijzondere aandacht gaat uit naar de directe woonomgeving, gemeenschapszin en de relatie tussen architectuur en gentrificatie onder het overkoepelende thema Home Stretch.

De Architectuur in Nederland redactie heeft de ervaringen van het afgelopen – uitzonderlijke – jaar gebruikt om de oogst van nieuwe gebouwen kritisch te bezien. Welke vorm van stedelijkheid en publiek leven moet de architectuur in de toekomst mogelijk (blijven) maken? En hoe ontwerp je voor de veranderende samenleving? Onder het overkoepelende thema Home Stretch schuiven Teun van den Ende, Kirsten Hannema, Arna Mackic aan tafel met architecten, gebruikers en bewoners onder leiding van moderator Geert Maarse. Aan de hand van een aantal geselecteerde projecten uit het 34ste Jaarboek komt de directe woonomgeving, gemeenschapszin en de relatie tussen architectuur en gentrificatie aan bod.  Gastauteur en tevens gastspreker is dit jaar Massih Hutak (schrijver, columnist bij Het Parool en muzikant). Hij schrijft onder andere over de razendsnelle stijging van huizenprijzen en daarmee aan de toenemende ongelijkheid en gentrificatie. Daarnaast is Sofie de Caigny (directeur Vlaams Architectuur Instituut) gevraagd voor deze editie een tekstuele bijdrage te leveren.

Volg de presentatie live vanuit Theater Zuidplein:

Klik hier om jouw exemplaar te bestellen!

AIR organiseert het publieke en professionele debat over de stad en zijn ruimtelijke verschijningsvorm. De lancering van het 34ste Jaarboek Architectuur in Nederland wordt georganiseerd in opmaat naar de Rotterdam Architectuur Maand 2021. De lancering wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam.